Онлайн консултиране

Онлайн консултиране в условията на COVID 19

Световната пандемия, която се разрази постави множество предизвикателства пред традиционните форми на консултиране, но и дава възможност на много професионалисти в сферата на психичното здраве да разширят услугите си и да предоставят възможност за една по-навременна, безопасна онлайн форма на консултации в условия на риск и кризисна ситуация.

Екипът на център Идея посреща това предизвикателство и предлага варианти за онлайн консултиране , за да можем максимално бързо да отговорим на нарастващите нужди от навременна и безопасна терапевтична помощ.
Може да запишете своя час за консултация на телефон 0888 34 39 50 или чрез нашата форма за онлайн часове тук.
Консултациите се провеждат в условия на строга конфиденциалност. Използваните платформи са Скайп и Вайбър .
Очакваме вашите заявки и въпроси, за да можем заедно да намерим решения и да ви подкрепим в създалата се ситуация и в това, което преживявате.
По-долу можете да намерите информация, за това как се отразява световната пандемия на нашето психично здраве, както и насоки и стратегии за справяне и овладяване на ситуацията.

Как кризисната ситуацията и пандемията влият на нашето психично здраве?

Пандемията и извънредната ситуация наложена в България изправят всички нас пред множество въпроси, безпокойства, емоции и преживявания. Всеки един човек преминава през ситуацията различно и притежава различни ресурси за справяне, но общочовешките чувства , с които всички ние трябва да се справим са повишените нива на тревожност, напрежение , засилени притеснения за здравето на нас и на любимите ни хора, на оцеляването ни в ситуация на неизвестност. Живеем в ситуация на извънредно положение и най-вече на неизвестност и е напълно нормално да преминаваме през различни чувства и настроения. Това, че не знаем какво ще се случи, как ще се случи и най-вече до кога ще продължи, както и чувството на реална и мащабна заплаха ни карат да ставаме по-раздразнителни, гневни, отчаяни, безсилни или тревожни.

В много двойки и семейства това напрежение и емоции резултира в по-зачестили конфликтни и спорове . Страдат отношенията ни с околните ,а често може да изпитваме симптоми на безсъние, натрапливи ритуали и безпокойства на много нива. Всеки преминава през своя собствен начин на реагиране и съответно справяне със създалата се тревожна ситуация. Не е необичано да откриете в себе си чувства на гняв, потиснатост, отчаяние, паника, повишена чувствителност към критика, мнението на околните, нетърпимост, самота.

В условия на социална изолация и излизане от обичайния ни ритъм на живот всички ние губим много неща – работа, доходи, установения си ритъм на деня и режим, пътувания, запланувани събития, любими хора и занимания, които преди са ни носели усещане за свързване и смисленост. Губим обаче и много нематериални неща, които на пръв поглед са трудни за улавяне, но могат да ни донесат много тъга и дори да не успеем да осъзнаем от къде идват породилите се в нас чувства – такива например са загубата на възможности, на усещането за свобода, на усещането за контрол и справяне, на чувството за принадлежност, дейност и полезност, загубата на доверия, на чувство на безопасност. Хората, които пък имат хронични проблеми, зависимост, семейни конфликти, живеят в ситуация на насилие, или се борят с панически атаки, ОКР, хранителни разстройства, депресии или други психологически трудности са поставени в ситуация на още по-голямо затруднения и част от тях на липса на достъп до адекватна помощ и лечение. При много хора може да се получи засилване на симптомите или пък използване на неефективни начини за справяне с емоциите – прекомерна употреба на алкохол, храна, вещества, рискови поведения.

Всеки един от нас губи нещо и степента на емоциите му е различна, както и начините за справяне с тези усещания . По-долу може да откриете част от нашите препоръка и стратегии за справяне в създалата си ситуация:

  1. Запазване структурата на деня – важно е да се опитате максимално да запазите структурата на деня си, така както е била преди първоначално въведената ситуация. За тези от нас, който не ходят на работа това би било истинско изпитание, но е важно да намерите опорни точки и ангажименти в деня си, които да ви дават усещането за полезност и ангажираност, както и за рамка и структура на деня. Дали това ще е отдавна отлагано почистване, освежителен ремонт, разходка на домашния любимец, игра или учене на уроци с децата или пък някаква друга ангажираност, която ни дава усещане за полезност и свързаност. Хората, които работят от вкъщи е препоръчително да има усещане и възможност за уединено пространство, в което максимално близко да се опитат да установят и пресъздадат предишния си режим на работа с досега съществуващото времево разпределение на почивка и работна заетост. Това е важно, за да създадем у себе си усещането за не толкова рязка и силна промяна в ежедневието ни и да поддържаме усещането за структура и ред.
  2. Контакт с близки хора – създалата се ситуация изисква взимането на мерки за физическо дистанциране, но важно е да се опитваме на влизаме в режим на социална дистанцираност. Контактът с близките, роднини и приятели е много важен през този период и е хубаво да бъде регулярен, за да запазим у себе си чувството на свързаност и общност. В днешно време технологиите могат да ни предоставят начини за безопасно контактуване с другите и да намалят усещанията за изолация и самота.
  3. Нови полезни занимания – създалата си ситуация предоставя много повече свободно време, но и много повече достъп до безплатни събития, инициативи, книги и тн. Множество музей , театри , галерии и атракции отвориха вратите си за онлайн разходка и посещение . Предлагат се безброй онлайн курсове и възможности за добиване на ценни и полезни знания напълно безплатно.
  4. Чувство за полезност и социална ангажираност – пандемията изисква по-високо ниво на отговорност и социална ангажираност от всички нас. Гражданското самосъзнание , инициативите за подпомагане и подкрепа на другите чрез пазаруване, разходка на домашни любимци, почистване и други каузи онлайн могат в този момент да ни дадат много на едно емоционално равнище и да запазят чувството ни за полезност, ангажираност и свързаност с обществото, което от своя страна може да ни помогне да преминем през ситуацията по-осъзнати, полезни и доволни от приноса си.
  5. Време за себе си и себеразвитие – не на последно място много важна възможност при създалата се ситуация откриваме в наличието на повече време сами със себе си и с чувствата и размислите се. Това е една възможност да ги чуем и разберем по-ясно, да сме в контакт със себе си и да се усъвършенстваме. За хората, който страдат от определена трудност – в отношенията с другите, семейни конфликти или пък преминават през ситуация на раздяла, самота или криза в отношенията с другите това би могло да бъде период изпълнен с изпитания и трудности, но и възможност за по-интензивна работа и решаване на проблеми. В забързаното си ежедневие често пренебрегваме себе си и потребностите си, включително и тази да сме по-осъзнати, грижещи се за себе си и отношенията си с околните и да се изправим пред отдавна наболели проблеми и трудности за решаване. Сега имаме тази възможности и бихме могли да намерим време и ресурси да направим някои важни стъпки. Хората, които се борят с хронични емоционални трудности или пък изпитват психологически затруднени (депресия, Окр, мания, хранителни разстройства, панически атаки, зависимости) това може да е период на изпитание, зачестяване на симптоматиката, но и на възможност да си отделят време и да започнат усилена работа върху себе си и преодоляването и.

Дали ще изберете да направите това сами, с помощта на близки , с методи на книги за само помощ, видеа и тн или пък ще потърсите професионална помощ – терапия или консултация с психолог – важното е да започнете и да бъдете постоянни. Екипът на център Идея остава на разположение и е готов да ви съдейства в преодоляване на вашите трудности и да ви подкрепи максимално в този период на изпитание , но и на растеж. За нас е важно да създадем среда на доверие, споделяне и чувство за безопасност, в което да можете да изследвате вашите затруднения и заедно да намерим ефективни решения. Не се колебайте да се свържете с нас!

Контакти

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close