Тревожност

            Тревожността е естествена част от живота. Ние всички се чувстваме тревожни от време на време, като например защото ни предстои важен изпит, случило се е нещо в работата, което ни напряга или пък се притесняваме за развитието на връзката си. Когато обаче тревогите ни се разраснат в такава степен, че вече не можем да се наслаждаваме на живота си, то тогава може да говорим за развитието на разстройства на тревожността.

            Има много различни видове разстройства на тревожността, като генерализирано разстройство на тревожността, паническо разстройство, различни видове фобии, обсесивно-компулсивно разстройство и т.н.             Важно е обаче да помним, че има разлика между това дали се чувстваме ситуативно тревожни или нервни и това дали имаме постоянно чувство на тревожност.

            Разстройствата от спектъра на тревожността са с по-дълга продължителност и оказват влияние на качеството на живота ни, по отношение на нашите връзки с другите, работа, учене и много други сфери. Често е необходимо човек да получи подкрепа и лечение, за да може да си възвърне контрола върху живота си. Обикновено степента на задълбочаване на проблема зависи от индивидуалните характеристики на човека, който го преживява. Важно е обаче да помните, че тревожните разстройства са сериозни състояния, които засягат вашата психика и тяло. Много често е трудно другите да разберат какво изпитваме, особено когато те нямат тревожно разстройство. Симптомите на всеки човек са различни и понякога уникални, но е важно да помните, че те са реални и да не подценявате страданието си, дори и когато на другите около вас им е трудно да разберат какво преживявате и са склонни към прибързани оценки и съвети. Понякога може да срещнете недоверие и съмнение в истинността на вашите симптоми. Въпреки това, тези състояния могат да бъдат разпознати и признати и вие можете да получите повече информация за тях от вашия личен лекар или пък психолог. Има много стратегии за справяне с тревожността, но за начало е добре да си напомняте, че вашите чувства са истински и валидни и е хубаво да си разрешите да ги изпитвате.

Ако изпитвате генерализирана тревожност, може би се тревожите за много неща, голяма част от които са само в мислите ви и дори и да се опитвате да спрете да се тревожите, не успявате. Тези състояния са често срещани и хубавата новина е че могат да бъдат положително повлияни с много висок процент на успеваемост при започване на терапия. Не се колебайте да потърсите помощ и помнете най-важното не се осъждайте, това ще задълбочи състоянието ви.. Важно е обаче да вземете мерки и да си върнете контрола върху живота ви. Терапията предоставя защитено пространство, където можете да говорите свободно, без да се чувствате осъдени или поучавани, в което да намерим заедно начин да се справите със симптомите на тревожността и да си възвърнете увереността в себе си.

            Ако изпитвате симптомите на тревожността, вие не сте сам. Има милиони други хора по света, които се опитват да преодолеят тревожността, също като вас. Вие може да получите помощ – тревожността е лечима и има много специалисти, които могат да разберат това през което преминавате и са готови да ви помогнат. Не трябва да страдате сами с вашите тревожни мисли и усещания. Тревожността може да засили чувствата ви и да ви накара да повярвате, че вашите проблеми са непреодолими, но това не е вярно. Вие можете да получите подкрепа и да се почувствате по-добре. Полага ви се удовлетворяващ живот и част от него е да се научите да се справяте с вашата тревожност. Вие можете да получите помощта от която се нуждаете за да управлявате тревогите си – потърсете ни днес и запазете своя час за лична консултация или онлайн сесия.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close