Взаимоотношения

Много често изпитваме проблеми във връзките си, независимо дали те са партньорски, родителски, приятелски или друг тип взаимоотношения. Постигането на дълбока интимността е едно от най-съкровените и удовлетворителни човешки преживявания, но едновременно с това едно от най-плашещите и трудни за постигане. Много често трудностите в дадени отношения са свързани с трудности в постигането на автентична интимност.

Интимността е способността да създаваме истинска близост и връзка с друг човек – това включва романтичните и сексуални връзки, но също така и всички други връзки, които предразполагат степен нa близост.

В западната култура напоследък, голям процент от възрастните изпитват трудности свързани с интимността, като например страх от интимност или пък избягването и. Обикновено хората, които имат проблеми в създаването на интимност поддържат много малко на брой близки връзки извън тяхното семейство, а дори семейните връзки са доста дистанцирани. Това не бива да се смята за каприз или извинение, а за сериозен проблем, който трябва да бъде взет под внимание. Понякога хората просто отблъскват другите, за които всъщност много ги е грижа и към, които са дълбоко привързани, даже без да разбират, че го правят. Затрудненията в интимността могат дори да ви попречат да привлечете правилните за вас хора в живота си. Въпреки че, този вид трудности няма да ви убият, живот без истинска интимност най-вероятно е обречен да бъде самотен и нещастен. Други последици от трудности в интимността  са свързани със социална изолация, повишен риск от депресия, злоупотреба с вещества, краткосрочни връзки или несъзнателен саботаж на връзката.

Следните знаци може да ви помогнат да разберете дали имате проблеми със създаването на интимност:

 1. Вашите връзки са краткосрочни
 2. Отблъсквате хората, когато се опитват да се сближат с вас
 3. Саботирате връзките си, когато започнат да стават сериозни
 4. Имате неутолим сексуален апетит
 5. Имате ниско самочувствие
 6. Имате трудности в създаването на близки връзки
 7. Трудно ви е да се доверите на други хора
 8. Изпитвате трудности да споделяте чувствата си с други
 9. Имате трудности да показвате емоциите си
 10. Обикновено намирате партньори, които не са подходящи за вас или връзките са усложнени
 11. Вашите партньори ви обвиняват, че не сте на разположение за него/нея
 12. Вие сте перфекционист
 13. Изпитвате тревога при мисълта, че ще бъдете докосвани
 14. Погълнатите сте от страха да не бъдете отхвърлени или изоставени

Не всеки от тези знаци е индикатор, че имате проблеми с интимността, но ако смятате че някой от по-горе посочените се отнася за вас може би е добре да отделите малко време за размисъл.

Каква може да е причината за проблеми в интимността

Няма една единствена причина за тези трудности, но съществуват няколко рискови фактори, които могат да допринесат. Изживявания в детството, като неглижиране или злоупотреба, могат да допринесат за развитието на трудности в интимността като възрастни. Друга предпоставка е страха от изоставяне или загуба. Ако често мислим за това, че партньора ни може да си тръгне или изостави, то тогава е обяснимо да сме по-резервирани и да не инвестираме всичко от себе си, като начин за себезащита. Избягването на интимността, като защитен механизъм е сред най-често срещаните прояви на тази трудност. Никой не може да ви нарани, ако не допускате никой до себе си. Други рискови фактури за развитие на проблеми в интимността включват:

 1. Вербална злоупотреба
 2. Физическа злоупотреба
 3. Неглижиране
 4. Изоставяне от родител
 5. Загуба на родител
 6. Емоционално неглижиране
 7. Сексуално насилие
 8. Физическа или психическа болест на родителя
 9. Злоупотреба с вещества на родителя
 10. Нездравословни отношения в семейството
 11. Лична история свързана с депресивност

Какви са различните видове интимност

Най-вероятно смятате, че трудностите в интимността са свързани главно с връзките ви с романтичния партньор/партньорка. Всъщност, проблемите свързани с интимността могат да засегнат голям набор от взаимоотношения – тези с бъдещи партньори, такива с членове на семейството, колеги или приятели. Ето няколко примера за видове интимност, които могат да бъдат афектирани, ако вашият партньор/ка изпитва трудности в създаването и поддържането на интимност:

 1. Интелектуална интимност – това е способността да споделяте свои мисли и идеи с някой друг.
  1. Емоционална интимност – това е способността да споделяте ваши съкровени чувства и да развивате близост във връзката с друг човек.
  1. Сексуална интимност – това е способността да се отдадете сексуално във вашата романтична връзка.
  1. Преживелищна интимност – това е способността да споделяте преживявания и дейности, които ви сближават с друг човек.

Вие дори можете да не подозирате че имате трудности в интимността. Важно е обаче, ако вашият партньор повдигне въпроси свързани с близостта между вас да не реагирате с гняв или пък защитно поведение. Трябва да знаете, че проблемите с интимността са често срещани, но също така да се отнасяте с разбиране към половинката ви – не е лесно да си във връзка с някой, който се оттегля или страни от истинска близост или дори открито отхвърля искрената любов и признание на партньора си.

Ето няколко полезни отправни точки за преодоляване на проблеми в интимността:

 1. Останете отворени към наблюденията и притесненията на вашия партньор/ка. Важно е да може да говорите открито и откровено за вашите проблеми.
  1. Насочете мисленето си към това как се чувствате и защо се чувствате по този начин. Да дадете име на чувствата си и да ги изразите може да ви помогне да преодолеете ваши минали преживявания.
  1. Бъдете смели – да се разкриете пред друг човек, да покажете себе си и да си позволите някой друг да ви види уязвими и слаби изисква голяма доза смелост, но и точно така се създава истинската интимност.
  1. Напрежението и интимността са теми които често вървят ръка за ръка. Колкото по-стресирани и тревожни се чувстваме, толкова повече е възможно да избягваме създаването на близост и обратното.
  1. Отделете време да помислите за вашата лична история. Идентифицирайте кога и къде може да са започнали вашите проблеми в интимността, а също и кога са започнали да се проявяват във вашия живот – да разберете това е първата стъпка към преодоляване на тези проблеми.
  1. Правете малки промени. Упражнявайте се да оставате открити и уязвими. Говорете с нови хора, опитвайте се да откривате повече от себе си и емоционалния си свят към други хора. С течение на времето ще можете да поемате все по-големи рискове и да правите по- големи промени. В крайна сметка, постепенно ще научите, че от интимността има много споделено удоволствие и ползи, че е много по-добре да показвате себе си и истинските си чувства пред другите, отколкото да се криете зад маска.
  1. Ако е необходимо потърсете външна помощ, разговори с терапевт или друга специализирана помощ.

Ако вашият партньор е този който избягва интимност, то е хубаво да дадете време и пространство за открити разговори и адресиране на проблемите помежду ви.

Ако имате нужда да поговорите с някого заедно с вашият партньор или поотделно, то може да се обърнете към терапевт за индивидуална или семейна консултация.

В Център Идея може да разчитате на конфиденциалност, ангажираност и подкрепа за преодоляване на трудности в партньорските, приятелските или семейни взаимоотношения. Не се колебайте да се свържете с нас и заедно да търсим нови решения на вашите трудности.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close