Депресия

Едно от разпространените разстройства на настроението, с което милиони хора по света се сблъскват е депресията (също позната като клинична депресия).

Сигурно и Вие, както повечето хора, си спомняте няколко момента през живота ви, когато сте се чувствали невероятно тъжни и най-вероятно може да си спомните  конкретна причина, която предхожда периода на дълбока тъга. Всеки се чувства  тъжен от време на време, това е нормална реакция на разочарование от живота, проблеми, или пък ситуации, в които се чувстваме самотни.  Тогава как да разберем кога тъгата, която изпитваме е повече от краткотрайно чувство? Депресията е клинично състояние и е важно да потърсите професионална помощ, ако се съмнявате, че преминавате, или пък ако сте сигурни в диагнозата си. Трябва да знаете, че симптомите на депресията са добре различими, те могат да започнат   да се задълбочат с течение на времето. Често срещани симптоми за депресия са непреодолимо чувство на тъга съпътствано с[I1]  физички симптоми, като и двете се развиват по-продължително във времето.

Изпитвате ли трудност да се концентрирате? Забравяте ли често детайли? Имате ли проблеми със съня? Често ли се чувствате постоянно изморени? Наблюдавате ли, че имате промяна в апетита-храните се повече от обичайното, или пък обратното, нямате апетит? Чувствате ли се често отчаяни, безнадеждни? Мислите ли често за себе си като за човек, който е безполезен, виновен? Често ли сте песимистично настроени? По-лесно раздразнителни ли сте от обикновеното? Забелязали ли сте да губите интерес към нещата, които преди са ви доставяли удоволствие? Имате ли чувството, че все едно голям черен облак е надвиснал над главата ви? Загубили ли сте желанието си за секс?

Всички по-горе изброени признаци са симптоми на депресията, ако са по-продължителни и устойчиви във времето. Да ги разпознае е първата стъпка човек да потърси помощ. Не отлагайте и не се опитвайте да се справите със ситуацията сами. Помощта е възможна и дори да не сте получили официална диагноза за депресия, своевременното лечение може да предотврати задълбочаването на симптомите и да ви спести развиването на по-сериозен депресивен епизод.

Вие може да потърсите помощ още сега и в доверителна и спокойна среда на разбиране и емпатия, в която да обсъдите симптомите си и всичко, което ви тревожи. Доверете ни се да ви помогнем в този труден за вас период и заедно да намерим решения, за трудностите които изпитвате.


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close