Онлайн консултиране

Онлайн консултиране в условията на COVID 19

Световната пандемия, която се разрази постави множество предизвикателства пред традиционните форми на консултиране, но и дава възможност на много професионалисти в сферата на психичното здраве да разширят услугите си и да предоставят възможност за една по-навременна, безопасна онлайн форма на консултации в условия на риск и кризисна ситуация.

Екипът на център Идея посреща това предизвикателство и минава изцяло във формат на онлайн консултиране , за да можем максимално бързо да отговорим на нарастващите нужди от навременна и безопасна терапевтична помощ.
Стартираме и кампания по безвъзмездна онлайн подкрепа в условия на криза:
Всеки понеделник и сряда от 14 до 16 часа може да запишете своя безплатен час за консултация на телефон 0888 34 39 50 или чрез нашата форма за онлайн часове тук.
Консултациите се провеждат в условия на строга конфиденциалност. Използваните платформи са Скайп и Вайбър .
Очакваме вашите заявки и въпроси, за да можем заедно да намерим решения и да ви подкрепим в създалата се ситуация и в това, което преживявате.
По-долу можете да намерите информация, за това как се отразява световната пандемия на нашето психично здраве, както и насоки и стратегии за справяне и овладяване на ситуацията.

Как кризисната ситуацията и пандемията влият на нашето психично здраве?

Пандемията и извънредната ситуация наложена в България изправят всички нас пред множество въпроси, безпокойства, емоции и преживявания. Всеки един човек преминава през ситуацията различно и притежава различни ресурси за справяне, но общочовешките чувства , с които всички ние трябва да се справим са повишените нива на тревожност, напрежение , засилени притеснения за здравето на нас и на любимите ни хора, на оцеляването ни в ситуация на неизвестност. Живеем в ситуация на извънредно положение и най-вече на неизвестност и е напълно нормално да преминаваме през различни чувства и настроения. Това, че не знаем какво ще се случи, как ще се случи и най-вече до кога ще продължи, както и чувството на реална и мащабна заплаха ни карат да ставаме по-раздразнителни, гневни, отчаяни, безсилни или тревожни, което често резултира в конфликтни в отношенията си с околните , безсъние, натрапливи ритуали, безпокойства на много нива. Всеки преминава през своя собствен начин на реагиране и съответно справяне със създалата се тревожна ситуация. Не е необичано да откриете в себе си чувства на гняв, потиснатост, отчаяние, паника, повишена чувствителност към критика, мнението на околните, нетърпимост, самота. Създалото се положение ни предизвиква на много нива и трябва да открием най-ефективните за нас начини на справяне. В условия на социална изолация и излизане от обичайния ни ритъм на живот всички ние губим много неща – работа, доходи, установения си ритъм на деня и режим, пътувания, запланувани събития, любими хора и занимания, които преди са ни носели усещане за свързване и смисленост. Губим обаче и много нематериални неща, които на пръв поглед са трудни за улавяне, но могат да ни донесат много тъга и дори да не успеем да осъзнаем от къде идват породилите се в нас чувства – такива например са загубата на възможности, на усещането за свобода, на усещането за контрол и справяне, на чувството за принадлежност, дейност и полезност, загубата на доверия, на чувство на безопасност. Хората, които пък имат хронични проблеми, зависимост, семейни конфликти, живеят в ситуация на насилие, или се борят с панически атаки, ОКР, хранителни разстройства, депресии или други психологически трудности са поставени в ситуация на още по-голямо затруднения и част от тях на липса на достъп до адекватна помощ и лечение. При много хора може да се получи засилване на симптомите или пък използване на неефективни начини за справяне с емоциите – прекомерна употреба на алкохол, храна, вещества, рискови поведения.

Всеки един от нас губи нещо и степента на емоциите му е различна, както и начините за справяне с тези усещания . По-долу може да откриете част от нашите препоръка и стратегии за справяне в създалата си ситуация:

  1. Запазване структурата на деня – важно е да се опитате максимално да запазите структурата на деня си, така както е била преди първоначално въведената ситуация. За тези от нас, който не ходят на работа това би било истинско изпитание, но е важно да намерите опорни точки и ангажименти в деня си, които да ви дават усещането за полезност и ангажираност, както и за рамка и структура на деня. Дали това ще е отдавна отлагано почистване, освежителен ремонт, разходка на домашния любимец, игра или учене на уроци с децата или пък някаква друга ангажираност, която ни дава усещане за полезност и свързаност. Хората, които работят от вкъщи е препоръчително да има усещане и възможност за уединено пространство, в което максимално близко да се опитат да установят и пресъздадат предишния си режим на работа, без дистанции и с досега съществуващото времево разпределение на почивка и работна заетост. Това е важно, за да създадем у себе си усещането за не толкова рязка и силна промяна в ежедневието ни и да поддържаме усещането за структура и ред.
  2. Контакт с близки хора – създалата се ситуация изисква взимането на мерки за физическо дистанциране, но важно е да се опитваме на влизаме в режим на социална дистанцираност. Контактът с близките, роднини и приятели е много важен през този период и е хубаво да бъде регулярен, за да запазим у себе си чувството на свързаност и общност. В днешно време технологиите могат да ни предоставят начини за безопасно контактуване с другите и да намалят усещанията за изолация и самота.
  3. Нови полезни занимания – създалата си ситуация предоставя много повече свободно време, но и много повече достъп до безплатни събития, инициативи, книги и тн. Множество музей , театри , галерии и атракции отвориха вратите си за онлайн разходка и посещение . Предлагат се безброй онлайн курсове и възможности за добиване на ценни и полезни знания напълно безплатно.
  4. Чувство за полезност и социална ангажираност – пандемията изисква по-високо ниво на отговорност и социална ангажираност от всички нас. Гражданското самосъзнание , инициативите за подпомагане и подкрепа на другите чрез пазаруване, разходка на домашни любимци, почистване и други каузи онлайн могат в този момент да ни дадат много на едно емоционално равнище и да запазят чувството ни за полезност, ангажираност и свързаност с обществото, което от своя страна може да ни помогне да преминем през ситуацията по-осъзнати, полезни и доволни от приноса си.
  5. Време за себе си и себеразвитие – не на последно място много важна възможност при създалата се ситуация откриваме в наличието на повече време сами със себе си и с чувствата и размислите се. Това е една възможност да ги чуем и разберем по-ясно, да сме в контакт със себе си и да се усъвършенстваме. За хората, който страдат от определена трудност – в отношенията с другите, семейни к конфликти или пък преминават през ситуация на раздяла, самота или криза в отношенията с другите това би могло да бъде период изпълнен с изпитания и трудности, но и възможност за по-интензивна работа и решаване на проблеми. В забързаното си ежедневие често пренебрегваме себе си и потребностите си, включително и тази да сме по-осъзнати, грижещи се за себе си и отношенията си с околните и да се изправим пред отдавна наболели проблеми и трудности за решаване. Сега имаме тази възможности и бихме могли да намерим време и ресурси да направим някой важни стъпки. Хората, които се борят с хронични емоционални трудности или пък изпитват психологически затруднени (депресия, Окр, мания, хранителни разстройства, панически атаки, зависимости) това може да е период на изпитание, зачестяване на симптоматиката, но и на възможност да си отделят време и да започнат усилена работа върху себе си и преодоляването и.

Дали ще изберете да направите това сами, с помощта на близки , с методи на книги за само помощ, видеа и тн или пък ще потърсите професионална помощ – терапия или консултация с психолог – важното е да започнете и да бъдете постоянни. Екипът на център Идея остава на разположение и е готов да ви съдейства в преодоляване на вашите трудности и да ви подкрепи максимално в този период на изпитание , но и на растеж. За нас е важно да създадем среда на доверие, споделяне и чувство за безопасност , в което да можете да изследвате вашите затруднения и заедно да намерим ефективни решения. Не се колебайте да се свържете с нас!

Контакти

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close